top of page
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel
  • Twitter - grijze cirkel

For One Night OnlyIk ben naar een stripshow geweest! So, I said it. En wat voor een! Misschien heb jij het afgelopen donderdagavond ook wel op tv gezien, want toen was de show 'For One Night Only' op NET5. In dat programma gaan bekende Nederlanders uit de kleren voor het goede doel, namelijk voor het KWF om aandacht te vragen voor teelbal- en prostaatkanker, oftewel mannenkanker, en de opsporing daarvan. In 2019 was het ook al op tv en deden onder anderen Simon Keizer, Kenzo Alvarez en Jan Versteegh mee. Het was zo'n succes en Simon kreeg zoveel positieve reacties van mensen dat ze zich nu toch wel gingen controleren, dat hij besloot het nog eens te gaan doen met andere BN'ers. Dit keer alleen ook met vrouwen, omdat kanker niet enkel mannen treft en er nog veel vrouwen zijn die niet regelmatig voor een uitstrijkje gaan en hun borsten controleren om zo eventueel baarmoederhalskanker of borstkanker vroegtijdig te ontdekken en dus te voorkomen. De deelnemers van de show waren: Simon Keizer, Johnny Kraaijkamp Jr., Giel Beelen, Roué Verveer, Frederik Blom, Olcay Gulsen, Fockeline Ouwerkerk, Tjitske Reidinga en Ellen ten Dammen. Samen maakten ze een stripact als piloten. Ik was samen met mijn zus bij de opnames en kan nu het op tv is geweest er eindelijk meer over zeggen!


De opnames

Mijn zus en ik op de foto bij de 'For One Night Only' bus.
Een laatste selfie bij de 'For One Night Only' bus

Ik heb de show zelf dus al eerder gezien. Het was een geweldige show met een lach en een traan. De beelden van de repetitie en in de Ikea waren hilarisch en zorgden soms voor pijn in mijn buik van het lachen, en aan de andere kant was ik echt geraakt door de verhalen van Melanie en Tim waar ik toch wel tranen van in mijn ogen kreeg. Mocht je het niet hebben gezien: Tim en Melanie zijn in de show aan bod gekomen om hun verhaal te doen. Tim had de vorige show van 'For One Night Only' ook gezien en juist die show heeft hem doen aanzetten om zich toch ook maar even te controleren. Dat had hij namelijk nog niet eerder gedaan. Hij voelde tijdens die controle iets, is naar de huisarts en het ziekenhuis gegaan en bleek kanker te hebben... Hij is toen de medische molen in gegaan en kan misschien geen kinderen meer krijgen, maar is nu wel van de kanker af. Als hij de show niet had gezien, had hij het misschien niet eens ontdekt. Pas wanneer het al te laat was... Eigenlijk heeft deze show dus zijn leven gered! Het doel van For One Night Only kwam bij Tim dus goed tot zijn recht: mensen erop wijzen zichzelf vaker te controleren zodat ze er, net zoals Tim nu was, op tijd bij zijn als je toch ergens kanker blijkt te hebben.


Het verhaal van Melanie kwam voor mij als vrouw zijnde wat dichterbij. Zij kreeg op haar 30e een oproep voor een uitstrijkje, zoals alle vrouwen dan krijgen, en wilde eigenlijk niet gaan. Het leek haar maar wat ongemakkelijk en aangezien ze geen klachten had, ging ze er vanuit dat er toch niks zou worden gevonden. Zoals veel vrouwen vaak denken. Uiteindelijk heeft ze toch maar een uitstrijkje laten maken. Al snel werd ze gebeld dat er toch wat onrustige cellen waren gevonden en dat ze voor de zekerheid even naar de gynaecoloog moest om te checken of het iets was. In het ziekenhuis bleek dat haar baarmoeder vol zat met kwaadaardige cellen en dat deze dus verwijderd moest worden. Een operatie waarbij een gedeelte van haar baarmoeder gespaard kon blijven zodat ze vanwege haar kinderwens wellicht toch nog kinderen kon krijgen, zat er niet meer in... Ze is na de operatie gelukkig wel schoon verklaard, er waren namelijk geen uitzaaiingen. Maar daarvoor moest dus wel haar baarmoeder worden verwijderd.

Ik vond dit persoonlijk zo enorm heftig om te horen! Zelf heb ik ook een kinderwens en het lijkt me verschrikkelijk dat je door kanker geen kinderen meer kan krijgen. Tuurlijk is adoptie nog wel een mogelijkheid, maar een kindje van jouw vlees en bloed gaat niet meer. Ik kan me niet voorstellen hoe zij zich toen, en nu nog steeds, voelde...


Ik heb dus enorm veel respect voor Melanie en Tim dat ze zo naar voren durfden te treden om hun verhaal te doen, in de hoop dat mannen zichzelf vaker gaan controleren en dat vrouwen vaker een uitstrijkje gaan doen. En dat vrouwen zichzelf ook controleren op veranderingen in hun borsten, want het blijkt dat er ook veel (jongere) vrouwen zijn die niet weten op wat voor veranderingen ze dan moeten letten en die het dus niet checken. Een handige foto hierbij die ikzelf erg fijn vind en gebruik is de onderstaande van de citroenen. Ken je die? Gebruik het! Het is misschien ongemakkelijk of kost soms wat tijd, maar het kan je leven redden. Dat is ook het hele punt van deze show, op een ludieke manier aandacht vragen voor (de opsporing van) zowel mannen- als vrouwenkanker.


Citroenen met kenmerken van hoe borstkanker eruit kan zien.
Bron: De Standaard

Zelf controleer ik mijn borsten iedere dag. Ik heb dan wel geen borstkanker in de familie zitten, maar vind het belangrijk dat ik weet hoe hij mijn lichaam eruit ziet en voelt en of er iets veranderd. Ik heb veel familieleden verloren door de vreselijke ziekte kanker, dus alles wat met dat onderwerp te maken heeft raakt mij erg. Daarom vind ik het erg goed dat er aandacht wordt gevraagd voor de opsporing ervan. En dat het met een stripact wordt gedaan is alleen maar leuk! Ook al was dit de eerste stripshow waar ik ooit naartoe ben geweest 😂.


Naast dat ik respect heb voor Melanie en Tim heb ik ook heel erg veel respect voor de BN'ers die hebben meegedaan. Ondanks dat het voor een goed doel was, moet je het maar durven om een stripact op tv uit te voeren en naakt te gaan. Laat staan als BN'er die op straat wordt herkend. Heel veel respect voor hen dus! Het was een hele mooie show met een lach en een traan. Ik hoop echt dat het mensen aan het denken heeft gezet. Dus mannen: #checkjezaakje, en vrouwen: doe dat uitstrijkje en #checkyourlemons! Het zou je leven kunnen redden!


Mocht je de show niet hebben gezien, zou ik het zeker terug kijken. Het is het waard, echt! Je kan het hier terugkijken.


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven